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Best of October 2014
Following are a dozen questions answered by the engineering staff as 
part of the NFSA's EOD member assistance program being brought 
forward as the "Best of October 2014."  If you have a question for the 
NFSA Expert of the Day (and you are an NFSA member), send your 
question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA 
Engineering Department staff, generated as members of the relevant 
NFPA technical committees and through our general experience in 
writing and interpreting codes and standards.  They have not been 
processed as a formal interpretation in accordance with the NFPA 
Regulations Governing Committee Projects and should therefore not 
be considered, nor relied upon, as the official position of the NFPA or 
its Committees.  Unless otherwise noted the most recent published 
edition of the standard referenced was used.

Question 1 - Hose Allowance for Combined Systems
A combined system, standpipe and sprinkler systems, was described 
in a building.  It was specifically asked where the hose stream 
allowance for the sprinkler system should be added into the hydraulic 
calculations.

Answer: The hose stream would be added at the street level, at a fire 
hydrant or where the sprinkler piping connects to the public water 
supply.  This would be the same location as if the sprinkler system 
were a standalone system.  Although the two systems share a riser, 
they are handled independently for their hydraulic calculations.

Since this is a combined sprinkler/standpipe system, a set of 
calculations for the sprinkler system and a separate set of calculations 
for the standpipe system in accordance with NFPA 14 will be 
required. Whichever set of calculations requires the higher demand 
will have to be supplied.  NFPA 13 states in Section 11.1.6.4(1), "The 
water supply shall not be required to be added to standpipe demand as 
determined from NFPA 14..."

Question 2 - Water Delivery Time
Does every dry pipe sprinkler system have to have water delivery 
time calculations?
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Answer:  No.  Every dry pipe system does not have to have a water 
delivery time calculation performed.  Section 7.2.3.1 in NFPA 13 
provides 5 possible options for sizing a dry pipe system.  Calculated 
water delivery time is one option, but there are 4 others.  The ways to 
comply with system size for a dry pipe system are listed below:

1. Water discharged from the inspector's test connection 
(ITC) in no more than 60 s.

2. Systems up to 500 gallons do not have to deliver water to 
the ITC in a specified time.

3. Systems up to 750 gallons with a quick-opening device do 
not have to deliver water to the ITC in a specified time.

4. Calculate the discharge time with a listed program and 
complying with Table 7.2.3.6.1.

5. Discharge water using the ITC (or manifold) in 
compliance with the times noted in Table 7.2.3.6.1.

It should be noted that residential dwelling units utilizing a dry pipe 
system have a lower delivery time of 15 s.

Question 3 - Ceiling Pockets in Adjacent Compartments
An office building was noted to have ceiling pockets near each 
window of adjacent offices.  The space complies with the 
requirements of Section 8.6.7.2 in NFPA 13, which allows standard 
spray sprinklers to be omitted from the ceiling pockets.  Yet in a plan 
view the ceiling pockets are closer than 10 feet apart on opposite 
sides of a wall.  Can the sprinkler still be omitted from inside the 
ceiling pockets?

Answer:  Yes.  The requirement for keeping unprotected ceiling 
pockets apart is for when they are within the same compartment.  The 
wall will assist in containing the smoke and hot gasses so that the 
sprinkler(s) outside the ceiling pocket will operate as intended.  The 
Committee clarified the ceiling pocket language beginning in the 
2010 Edition to better relay the intent of distance being maintained 
between unprotected ceiling pockets when they are in the same 
compartment.

Question 4 - Replacing Antifreeze in Existing Systems
Is it permissible to replace the antifreeze in an existing system as part 
of the maintenance for that system?

Answer:  Yes.  It is permissible to continue to use and refill 
antifreeze in existing antifreeze systems subject to the limitations 
imposed by NFPA 25, 2014 Edition, Section 5.3.4.2 and its 
subparagraphs.  This applies to systems that were installed before 
September 30, 2012 and will apply through September 30, 2022 at 
which time antifreeze solutions must be listed.  

When concentrations are tested during their normal maintenance and 
need to be recharged or following a system activation, the antifreeze 
solution can be refilled in the system.  The limits for antifreeze 
solution are 50 percent glycerine or 40 percent propylene glycol, both 
measured by volume.  In addition, to comply with the requirements of 
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NFPA 25, the solution must be premixed by the manufacturer.  The 
language also notes that higher concentrations have to be approved 
based on deterministic risk assessment completed by qualified 
personnel.

Question 5 - Air Supply Plenum for Spray Booth
There is a spray booth that has been sprinklered and installed in 
accordance with NFPA 33.  The building surrounding the spray booth 
is fully sprinklered per NFPA 13. Does the air supply plenum of the 
spray booth have to have fire sprinklers in it? 

Answer:  No.   NFPA 13 does not require sprinklers inside of air 
intake plenums and it refers spray booths to NFPA 33. In reviewing 
the 2011 Edition of NFPA 33, Section 9.1 states that spray areas shall 
be protected with an approved automatic fire protection system.  
The spray area is defined by NFPA 33, Section 3.3.2.3. It includes: 
(1) any area in the direct path of the spray application process, (2) the 
interior of a spray booth, (3) interior of exhaust plenum, (4) interior of 
exhaust duct, (5) interior of air re circulation filter and (6) solvent 
recovery or concentration unit. The following are not considered part 
of the spray area: (1) Fresh air make-up units, (2) Air supply ducts 
and plenums, (3) Re-circulation air supply ducts downstream of 
secondary filters and (4) Exhaust ducts from 
solvent concentrator units.  Based on the definition, the air plenum 
would not be required to be sprinklered.

Question 6 - Control Valve on a Dry Manual Standpipe System
A dry manual standpipe system is being installed per NFPA 14.  Is 
the control valve for this manual standpipe required to be monitored?  

Answer:  No.  Section 5.6.1 of NFPA 14 specifically states 
supervision for the control valve in a dry manual standpipe system is 
not required. This may seem to contradict Section 6.3.7.1 of NFPA 
14, but a dry manual standpipe system is not connected to an 
automatic water supply. Dry manual standpipes are supplied by the 
fire department and the valve position is controlled by the fire 
department.   As NFPA 14 does not require supervision on this valve, 
then certainly the monitoring is not required. Monitoring is required 
by the building code and only applies when the valves are supervised. 

Question 7 - Minimum Design Area for ESFR Sprinklers
There is editorial commentary in the NFPA Automatic Sprinkler 
Handbook, 2013 Edition, following Section 8.12.2.3.  
The commentary includes a statement that ESFR sprinklers require a 
minimum design area of 960 square-feet per Section 23.4.4.2.1.  The 
reference is to a section on CMSA sprinklers.  Is there a requirement 
for a minimum 960 square-foot design area?

Answer:  No.  The requirement for a minimum 960 square-foot area 
when calculating the hydraulics for ESFR sprinklers was eliminated 
in the 2010 Edition of NFPA 13.  The commentary in the handbook 
should always be regarded as the opinion of the author as it is not 
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reviewed by the committee responsible for maintaining the 
enforceable standard.  In this case, commentary referring to an earlier 
edition of the standard has slipped through the editorial process and 
appears in the handbook in error.  

Question 8 - Fire Pump for a Single-Family Home
A single-family home has residual pressure at the street which was 
too low to supply the minimum design pressure for the fire sprinkler 
system designed to NFPA 13D. In lieu of adjusting pipe sizes and 
using alternate sprinklers, is there an option for boosting pressure, 
such as a fire pump?

Answer:  Yes.  NFPA 13D permits several different ways to supply 
water and pressure to the sprinkler system in a single family dwelling. 
In Section 6.2, NFPA 13D permits an automatically operated pump to 
boost pressure, just like a fire pump. However, the fire pump for a 
NFPA 13D system does not have to be listed. NFPA 13D (Section 
5.1.3) specifically states that the fire pump (along with tanks, etc.) is 
not required to be listed. There are many manufacturers of NFPA 13D 
pumps and any reliable pump can be used. The horsepower of the 
pump is going to depend on the system demand, however, a pump for 
a single family dwelling is typically a 1 ? horsepower pump. The 
pump needs to be installed according to NFPA 13D Section 6.2.1 or 
6.2.2.  

Question 9 - Sprinkler Inside Equipment
There is equipment that is self-contained and has access doors for 
maintenance purposes only.  The equipment is quite large.  
Specifically, it was asked if sprinklers are required to be installed 
inside the equipment.

Answer:  No.  Section 8.1.1 (8) in NFPA 13, 2013 Edition, states, 
"Sprinklers shall not be required to be installed within electrical 
equipment, mechanical equipment, or air handling units not intended 
for occupancy."  This means that the floor area occupied by the 
equipment would be protected from the ceiling sprinkler system, but 
sprinklers would not need to be installed inside of the equipment.

Question 10 - Quick Response Design Area Reduction
A building has a 14-foot ceiling.  There are 24-inch solid wood truss 
members located at less than 3 feet on center and an acoustical tile 
ceiling located at 9 feet in elevation. You have noted that there will be 
quick response sprinklers both above and below the 9-foot ceiling. 
Can the area reduction for quick response sprinklers be used in the 
concealed space above the 9-foot ceiling?

Answer:  Yes.  The reduction is appropriate for use in a concealed 
space as long as it complies with the requirements of Section 
11.2.3.2.3.1 that include the list of 4 items.  Based on the height from 
the drop ceiling to the ceiling above, the height is within the 
allowance of the reduction rule. While complying with the rest of 
section 11.2.3.2, the calculation area could be reduced for the 
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sprinklers above the acoustical tile ceiling by 40%, due to the 5-foot 
height of the space.   If the system and space for below the ceiling 
also meet the requirements of the section a 40% reduction would be 
applicable there too as it is a 9-foot ceiling height.

Question 11 - Lightning Protection Connected to Fire Protection 
Riser
It was described that lightning protection has been attached to the top 
of a fire protection riser.  Is this permitted under NFPA guidelines?

Answer:  Yes.  First, it is important to make sure the terminology is 
explained.  An electrical system cannot be grounded to aboveground 
piping on its own.  By definition, a ground has to lead to the ground, 
which is why NFPA 13 and NFPA 24 prohibit the grounding of 
electrical systems to underground pipe.  If someone is attaching the 
ground of the electrical system to aboveground pipe, they are 
counting on the fact that the electrical system will eventually be 
grounded through the underground.  This is prohibited by NFPA 13 
for safety reasons.  If a sprinkler contractor removes one of the 
devices on the riser (maybe a check valve or an alarm valve for 
maintenance or repair) then the electrical ground is broken and the 
aboveground piping still connected to the electrical system carries a 
deadly charge.  Anyone touching the sprinkler pipe could be killed. 
Therefore, grounding an electrical system to any part of the sprinkler 
system is prohibited by both NFPA 13 and NFPA 24.

However, further information about electrical systems is needed to 
understand completely what is going on.  It is possible that the 
connection that is visible and termed "lightning protection" in your 
message is "bonding" rather than "grounding".  The electrical system 
is required to have its own ground in accordance with NFPA 70 
(Article 250 in the 2014 Edition).  But in addition to the ground for 
the electrical system, all metal in the building (sprinkler system, 
standpipe system, structural members) is required to be bonded 
together.  Bonding consists of metal straps that may look similar to 
grounding straps.  The purpose of bonding is to keep the electrical 
potential of all of the steel in the building the same.  That way, if a 
stray current, such as a lightning strike, contacts any steel, the current 
can be dissipated without harm.  Without bonding, the sprinkler 
system may be isolated from a ground of its own.  Then, if a stray 
current contacts the sprinkler system, a person could become 
electrocuted if they touch the pipe at the same time.  Therefore, a 
sprinkler system of metal pipe needs to be bonded to all of the other 
steel or metal systems in a building.

Question 12 - Small Irregular Shaped Rooms
In NFPA 13, the distance standard spray sprinklers are permitted to 
be from a wall are found in Section 8.6.3.2.1.  When the room is an 
irregular shape applying the maximum distance permitted from walls 
may be a little different.  It has been asked if the exception for 
irregular shaped rooms (8.6.3.2.3) can be combined with the 
exception for small rooms (8.6.3.2.4).
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Answer:  Yes both rules can be applied in one room.  However, 
caution should be used as the requirements for each section would 
need to be met.  Therefore, this could only occur in light hazard 
occupancies where the room is no more than 800 square feet.  The 
concept of a sprinkler still being no more than 9 ft off of only one 
wall could become challenging depending on the actual configuration 
of the irregular shaped room.  Although there is nothing that would 
prohibit applying both rules, the application of both rules in a small 
space may or may not result in any fewer sprinklers being installed.
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